Εδώ θα βρείτε τις δικές μας προτάσεις για να μαγειρέψετε κινόα!




Πίτσα με βάση κινόα


Χρόνος προετοιμασίας : 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος : 20 λεπτά
Συνολικός χρόνος : 35 λεπτά

ΥΛΙΚΑ


• 3/4 κούπας ΟΙΚΟΚΙΝΟΑ
• 1/4 κούπα νερό
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 1 κ.γ. μυρωδικό της αρεσκείας μας (θυμάρι, ρίγανη κ.α.)
• 1 κ.γ. Baking powder
• 2 κ.γ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

*Η κινόα στη συνταγή αυτή χρειάζεται μούλιασμα σε νερό για ~8ώρες. Για παράδειγμα αν είναι να τη φτιάξουμε το βράδυ, τη βάζουμε να μουλιάζει από το μεσημέρι σε νερό για να είναι έτοιμη ή αν τη θέλουμε για μεσημεριανό τη βάζουμε από το βράδυ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1. Ξεπλένουμε την κινόα σε τρεχούμενο νερό πολύ καλά για ~2 λεπτά. Αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να παραλείπεται.
Οι κόκκοι της κινόα είναι επικαλυμμένοι με σαπωνίνη, μια ένωση που δρα ως ένα φυσικό απωθητικό παρασίτων και έχει μια πικρή γεύση.
2. Βάζουμε την κινόα σε νερό για 8 ώρες.
3. Αφού λοιπόν περάσουν 8 ώρες, στραγγίζουμε την κινόα καλά. Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C.
4. Τη βάζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το 1/4 κούπα νερό, το baking powder, το αλάτι και τα μυρωδικά.
5. Επεξεργαζόμαστε για 2 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ λείο.
6. Απλώνουμε σε ένα ταψί (ιδανικά στρογγυλό) με λαδόκολλα που έχουμε λαδώσει και ανοίγουμε το μείγμα σε διάμετρο περίπου 20 cm με μία σπάτουλα.
7. Τοποθετούμε στο φούρνο για 15'.
8. Βγάζουμε από τον φούρνο, αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε κι από την άλλη πλευρά για 5'.
9. Τέλος, προσθέτουμε τα αγαπημένα μας υλικά από πάνω και ψήνουμε για άλλα 5' περίπου (ανάλογα τα υλικά).





Κεφτεδάκια με κινόα


Χρόνος προετοιμασίας : 25 λεπτά
Χρόνος ψησίματος : 20 λεπτά
Συνολικός χρόνος : 45 λεπτά


ΥΛΙΚΑ


• 1 κούπα ΟΙΚΟΚΙΝΟΑ
• 1 κούπα μανιτάρια (ψιλοκομμένα)
• 1 κολοκύθι (τριμμένο, στραγγισμένο)
• 1 καρότο (τριμμένο)
• 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
• 1 κ.σ. σκόνη κόλιανδρο (τριμμένο)
• 1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)
• 1 αυγό
• 3 κ.σ. κορν φλάουρ
• 2 κ.σ. δυόσμο (ψιλοκομμένο)
• Λίγο ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1. Μουλιάζουμε την κινόα σε νερό για 5 - 10 λεπτά, στραγγίζουμε, ξεπλένουμε πολύ καλά και σ
στη συνέχεια το βάζουμε να βράσει σε ένα κατσαρολάκι με νερό σε αναλογία 1 προς 2 με την κινόα, σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Μόλις "σκάσει" το σπυρί της κινόα, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
2. Κατά τη διάρκεια βρασμού της κινόα, κόβουμε, ψιλοκόβουμε και τρίβουμε τα λαχανικά μας (μανιτάρια, κολοκύθι, καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο)
3. Σε τηγάνι που έχει κάψει προσθέτουμε ελαιόλαδο και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο και το πιπέρι.
4. Στη συνέχεια προστίθενται τα λαχανικά και ανακατεύουμε για 5' περίπου μέχρι να μαραθούν λιγάκι.
5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτω τον δυόσμο και αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία.
6. Αφού κρυώσουν λίγο τα λαχανικά, τα τοποθετώ σε ένα μπολ και προσθέτω την βρασμένη ΟΙΚΟΚΙΝΟΑ, το αυγό, το κορν φλαουρ και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν
7. Πλάθουμε σε μπαλίτσες και είτε τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο που έχει κάψει για 3-4' είτε ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα στον φούρνο (προθερμασμένο) για 25' στους 180°C.



Γεμιστά με κινόα


Χρόνος προετοιμασίας : 1 ώρα - 1:15λεπτά
Χρόνος ψησίματος : 1:40 λεπτά - 2ώρες
Συνολικός χρόνος : 3 ώρες


ΥΛΙΚΑ


• 10 μεσαίες ντομάτες
• 10 πιπεριές
• 4 πιπεριές Φλωρίνης
• 2 1/2 φλιτζάνια ΟΙΚΟΚΙΝΟΑ
• 2 μεσαία κρεμμύδια
• 4-5 πατάτες κομμένες σε κομμάτια 3cm
• 800 γρ. σάλτσα ντομάτας
• 140 γρ. ντοματοπελτές
• 60 γρ. σταφίδα
• 50 γρ. κουκουνάρι
• 4 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός (περίπου 1/2 ματσάκι)
• 4 κ.σ. ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος (αν δεν υπάρχει φρέσκος, 4 κ.σ. ξερός συνολικά)
• 1 κ.σ. ξερός δυόσμος
• 80 γρ. τριμμένο κασέρι
• 2 κ.γ. ζάχαρη
• 150 ml ελαιόλαδο
• 70 ml νερό
• Αλάτι, πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Α. Συγκέντρωση και προετοιμασία υλικών - Προετοιμασία ντομάτες πιπεριές - Γέμιση - Γέμισμα ντομάτες και πιπεριές - Ψήσιμο

1. Βάζω τις πιπεριές και τις ντομάτες στο ταψί για να δω πως και πόσες θα χωρέσουν
2. Πλένω τις πιπεριές και τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσω και κόβω στη ρίζα τους τα κοτσάνια στις πιπεριές
3. Ψιλοκόβω το κρεμμύδι στο μούλτι ή στον τρίφτη. Τρίβω το κασέρι στο χοντρό στον τρίφτη. Ψιλοκόβω μαϊντανό και δυόσμο και τέλος κόβω τις πατάτες σε ακανόνιστους κύβους 3 cm. Οργανώνω σε μπολ έτσι ώστε να είναι έτοιμα όλα να χρησιμοποιηθούν όταν πρέπει
4. Ξεκινάω από τις πιπεριές. Κόβω με το μαχαίρι το καπάκι τους χωρίς να φτάσω μέχρι το τέλος και τρίβω και πετάω τους σπόρους. Αφαιρώ και κρατάω σε ένα μπολ, όλο το σαρκώδες ασπροπράσινο εσωτερικό κάτω απ' το καπάκι αλλά και τα άσπρα "νεύρα" τους που περισσεύουν στο σώμα της πιπεριάς εσωτερικά (αυτό είναι το βασικό μυστικό που δίνει γεύση στη γέμιση)
5. Συνεχίζω με τις ντομάτες. Κόβω το καπάκι με μαχαίρι και με ένα κουτάλι αφαιρώ τη σάρκα από τις ντομάτες. Με προσοχή γιατί θέλω να αφήσω σχετικά λεπτά τοιχώματα στην ντομάτα και με το κουτάλι μπορώ να χάσω εύκολα τον έλεγχο και να κάνω τρύπα . Συγκεντρώνω το εσωτερικό από όλες τις ντομάτες σε ένα ξεχωριστό μπολ.
6. Με πιρούνι κάνω τρύπες στον πάτο από τις ντομάτες και τις πιπεριές για να μπορούν να απορροφήσουν σάλτσα και να παραμείνουν ζουμερές. Τοποθετώ τις άδειες ντομάτες και πιπεριές πάλι πίσω στο ταψί και βάζω ανάμεσα τους πατάτες, στη βάση τους, για να μπορούν να μείνουν όρθιες όπου χρειάζεται.
7. Στον τρίφτη, τρίβω όλα τα εσωτερικά που αφαίρεσα από τις ντομάτες και τις πιπεριές και τα συνδυάζω σε ένα μεγάλο μπολ.
8. Στο μπολ αυτό προσθέτω τη σταφίδα, τη μια κονσέρβα ντοματοπελτέ 70 γρ. και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο για να είναι έτοιμα να μπουν στη γέμιση.
9. Βάζω ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι να κάψει. Όταν αυτό γίνει, βάζω το λάδι και αφήνω να κάψει κι αυτό, χαμηλώνω τη φωτιά και προσθέτω το κρεμμύδι και τη ζάχαρη και ανακατεύω καλά. Όταν σε ένα λεπτό αρχίζουν και τσιγαρίζονται προθέτω το κουκουνάρι. Αφήνω να τσιγαριστούν 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
10. Προσθέτω την κινόα και τσιγαρίζω για 1 λεπτό ανακατεύοντας.
11. Στη συνέχεια προσθέτω όλο το περιεχόμενο του μπολ με τη σάλτσα τριφτής ντομάτας, πιπεριάς, ντοματοπελτέ, σταφίδας και μυρωδικών και ανακατεύω.
12. Μόλις το ζουμί έχει αρχίσει να παίρνει βράση ρίχνω 2 κ.γ. αλάτι, 14/ κ.γ. πιπέρι και 1.κ.σ. δυόσμο και ανακατεύω.
13. Καθώς θα βλέπω στα 4-5 λεπτά το ζουμί να μειώνεται και η κινόα να το απορροφά, κλείνω τη φωτιά και κατεβάζω το τηγάνι σε σημείο που δεν παίρνει θερμότητα και σαν τελευταίο υλικό προσθέτω το κασέρι. Ανακατεύω καλά να πάει παντού στο μείγμα και η γέμιση είναι έτοιμη.
14. Πριν ξεκινήσω να γεμίζω τις ντομάτες και τις πιπεριές, βάζω τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 180°C.
15. Με κουτάλι σαλτσιέρας, γεμίζω κάθε ντομάτα και πιπεριά με τη γέμιση χωρίς να πιέσω το περιεχόμενο και αφήνοντας λίγο περιθώριο μέχρι το χείλος του λαχανικού, ώστε όταν σπάσει το σπυρί της κινόα, αφού μαγειρευτεί, να μην ξεχειλίσει. Αν σας περισσέψει λίγη κινόα, ρίξτε τη ανάμεσά τους.
16. Βάζω τα καπάκια από τις πιπεριές και τις ντομάτες.
17. Τώρα ρίχνω ανάμεσα στα γεμιστά τους 2 χυμούς συμπυκνωμένης ντομάτας, το υπόλοιπο απ’ τον ντοματοπελτέ και τα 50 ml νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι.
18. Τέλος ρίχνω σιγά-σιγά το λάδι, τόσο ανάμεσα στα γεμιστά, όσο και πάνω στα καπάκια. Τα γεμιστά μας είναι έτοιμα για τον φούρνο και η κουζίνα μας θέλει ένα καλό καθάρισμα!
19. Βάζω το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνω για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά με 2 ώρες, ανάλογα με το φούρνο και πόσο “ξεροψημένα” τα θέλω, ρίχνοντας στη μια ώρα, σάλτσα πάνω τους (προσωπικά τα ψήνω στις 2 ώρες, ίσως και παραπάνω, επειδή μ’ αρέσει γευστικά η λίγο “καμμένη” επιφάνεια της πιπεριάς).




Ομελέτα με κινόα


Χρόνος προετοιμασίας : 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος : 20 λεπτά
Συνολικός χρόνος : 35 λεπτά


ΥΛΙΚΑ (για 5 μερίδες ή 6 πιο μικρές)


• 1 φλιτζάνι OIKINOA, βρασμένη ( 1/2 ωμή)
• 5 αυγά (3 ολόκληρα,2 ασπράδια)
• 2 κολοκύθια, κομμένα σε κυβάκια
• 4 φέτες γαλοπούλα χωρίς γλουτένη, κομμένη σε κυβάκια
• 1 μικρή ντομάτα χωρίς τους σπόρους, κομμένη σε κυβάκια
• 3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
• 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένο
• 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 κουταλιές της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
• 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• Αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ξεπλένω πολύ καλά την κινόα με τρεχούμενο νερό για περίπου 2 λεπτά. Αφού πλύνω, βάζω σε μικρή κατσαρόλα με νερό για να βράσει. Είναι έτοιμη όταν βλέπω το "σπυρί" της κινόα να έχει "σπάσει".
Παράλληλα προετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά που θα μπουν στην ομελέτα. Κόβω τα κολοκύθια, τις φέτες γαλοπούλα, την ντομάτα και ψιλοκόβω το κρεμμύδι και τον βασιλικό. Τρίβω το σκόρδο.
Σε αντικολλητικό τηγάνι (που μπαίνει και στον φούρνο) ρίχνω το μισό ελαιόλαδο και σοτάρω το σκόρδο με το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια και την ντόματα για λίγα λεπτά.
Αποσύρω από τη φωτιά. Αδειάζω και καθαρίζω το τηγάνι.
Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά, αλατοπιπερώνω, ρίχνω μέσα την παρμεζάνα και την κινόα και ανακατεύω.
Προσθέτω και το μείγμα με τα κολοκυθάκια και την ντομάτα.
Βάζω και πάλι το τηγάνι να κάψει. Μόλις κάψει ρίχνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μόλις κάψει και το ελαιόλαδο βάζω το μείγμα της ομελέτας. Αφήνω σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσει από τη μια πλευρά. Στη συνέχεια βάζω στον φούρνο για 15 λεπτά.




Μπάρες ενεργειακές με κινόα



Χρόνος προετοιμασίας : 35 λεπτά
Χρόνος ψησίματος : 15 λεπτά
Συνολικός χρόνος : 50 λεπτά



ΥΛΙΚΑ (για 16 μπάρες)


• 1 φλυτζάνι (100 γρ.) νιφάδες βρώμης
• ¾ φλυτζανιού (100 γρ.) βρασμένη ΟΙΚΟΚΙΝΟΑ
• 1 φλυτζάνι (140 γρ.) αποξηραμένα φρούτα, χοντροκομμένα (π.χ. αποξηραμένα σύκα, βερίκοκα, χουρμάδες κ.α.)
• ½ φλτζάνι (60 γρ.) φιστίκια Αιγίνης
• 1/3 φλυτζανιού (45 γρ.) τριμμένη καρύδα
• 2 κουταλιές της σούπας κοπανισμένο λιναρόσπορο
• ½ φλυτζάνι (130 γρ.) ταχίνι ολικής άλεσης
• 1/3 φλυτζανιού (130 γρ.) μέλι (ή για vegans σιρόπι σφενδάμου)
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο
• ¼ κουταλάκι αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ



1. Αρχικά ξεπλένουμε την κινόα πολύ καλά και τη βάζουμε να βράσει. Αφού βράσει η κινόα την απλώνω σε ένα δίσκο όπου έχω βάλει χαρτί για να στεγνώσει όσο πιο καλά γίνεται.
2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε επάνω τη βρασμένη κινόα και τις νιφάδες βρώμης. Ψήνουμε για περίπου 8-9 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα ρίχνουμε σε ένα μπωλ.
3. Στο ίδιο ταψί απλώνουμε την τριμμένη καρύδα και ψήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε και αυτή στο μπωλ.
4. Βάζουμε τα φιστίκια Αιγίνης στο μούλτι και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
5. Στο ίδιο μπολ, προσθέτουμε τα χοντροκομμένα φρούτα και τον λιναρόσπορο.
6. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το ταχίνι, το μέλι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και τα ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
7. Βρέχουμε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το στραγγίζουμε καλά τσαλακώνοντας το και το στρώνουμε σε ένα ταψάκι 24Χ24cm. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.) Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και το στρώνουμε καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
8. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά το κόβουμε σε κομμάτια.